Daca citesti acest articol, cu siguranta cunosti personal cel putin un caz de relatie care a fost incercata de monotonie, sau poate ai simtit chiar pe pielea ta acest lucru la un moment dat. Nu este deloc cel mai placut sentiment, mai ales cand va leaga niste amintiri si experiente care, candva, dadeau viata relatiei voastre.
Monotonia din relatie se afla in stransa legatura cu monotonia din viata. Uneori, poate parea ca viata de cuplu este cea care te opreste din a avea parte de experiente noi si interesante. Realitatea, insa, este ca nu cuplul este vinovatul principal, ci totalitatea lucrurilor repetitive din viata ta si obiceiurile tale. Nu trebuie sa dai vina pe relatia ta pentru plictiseala fireasca ce intervine in diverse momente – din contra, vei fi surprins de impactul pe care il poate avea o schimbare gandita impreuna cu partenerul tau!
Ce este de facut atunci cand tu si partenerul tau traversati o perioada de rutina?
In primul rand, este foarte important sa retii ca nu trebuie sa disperi. Fie ca iti vine sa crezi sau nu, toate relatiile ajung in acest stadiu mai devreme sau mai tarziu. Decisiv, insa, este felul in care gestionam situatia, comunicam cu partenerul si ne exprimam dorintele si sentimentele. Bineinteles, si nivelul de intelegere si compatibilitate dintre parteneri este crucial cand vine vorba de solutionarea unor situatii conflictuale. Nu este suficient sa avem o comunicare eficienta atunci cand este vorba de niste frustrari mai vechi, sau chiar niste incompatibilitati intre parteneri.
Pentru ca, de obicei, rutina intervine in relatiile de lunga durata, avem cateva idei pe care le puteti aplica pentru a aduce noutatea de care orice relatie sanatoasa depinde.
1. Gesturile mici si spontane, cheia unei relatii fericite!
Obiceiurile aparent neinsemnate se pot dovedi cele mai importante, si nu o spunem doar noi - chiar si studiile de specialitate indica acest lucru. Cercetarile sugereaza ca gesturile marunte dintr-o relatie pot ajuta la intarirea legaturii dintre voi și la eliminarea celor mai multe incertitudini din relatie. Gesturile mici sporesc empatia, nivelul de intimitate si ofera un sentiment de siguranta și bunastare. Aceste gesturi pot fi multiple: de la verbalizarea recunostintei fata de lucrurile uzuale din viata voastra (ii poti spune mai des cat de mult apreciezi faptul ca ti-a calcat hainele), pana la imbratisari spontane, incurajari si mici cadouri handmade.
2. Permiteti-va si momente de separare
Una dintre cele mai mari greseli pe care cele mai multe cupluri le fac este sa se lase pacaliti de ideea de a face absolut totul impreuna. Ca fiinte umane, avem nevoie de spatiu personal, libertatea de a fi propria persoana si de a avea momentele noastre de independenta, atat fizica, cat si psihica. Este foarte important sa va bucurati de clipele petrecute impreuna, dar mai important este ca amandoi sa intelegeti ca nevoia de intimidate este primordiala in unele momente, iar incalcarea acesteia poate duce la crearea unor frustrari interioare de mare impact, atat asupra starii tale mintale, cat si asupra relatiei cu partenerul tau.
3. Amititi-va de ce ati inceput
Cand simti ca pierzi controlul si te pierzi in propriile ganduri, overthinking-ul nu este solutia. Incearca sa fii constient de faptul ca este normal ca rutina sa intervina la un moment dat, opreste-te pentru o secunda si aminteste-ti motivele pentru care ati intrat in aceasta relatie. Daca inca te regasesti in ele si inca sunt relevante pentru implinirea relatiei voastre, incearca sa le ai mai des in vedere atunci cand te simti demoralizat – faceti tot ce tine de voi pentru a nu pierde esenta relatiei, acele lucruri car v-au adus impreuna inca de la inceput.
4. Sarbatoriti aniversarea relatiei voastre
Aniversarea voastra ar trebui sa fie cel mai bun prilej de a sarbatori iubirea dintre voi! Puteti sarbatori in multe feluri, iar aici depinde doar de voi. Ca sugestie, puteti organiza o seara romantica in doi, cu mancare gatita de voi, ceva de baut si niste cadouri care sa imortalizeze punctele culminante ale relatiei voastre.
5. Organizati vacante ori de cate ori reusiti
Uneori, rutina poate interveni chiar prin prisma mediului in care ne petrecem majoritatea timpului. Programul repetitiv de la munca, oboseala si lipsa activitatilor recreative pot contribui semnificativ la scaderea poftei de viata, asa ca o vacanta bine meritata in doi poate salva o groaza de lucruri daca este organizata la momentul potrivit!